Cursussen TEKENEN en SCHILDEREN januari - maart 2023 (wekelijks)

De cursussen vinden plaats in "De Kunstbarak", bij Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Heuvellaan 33 in Hilversum (bij het MCO gebouw)

Tekenen en Schilderen

maandagavond

Tekenen en Schilderen

dinsdagmorgen

Tekenen en Schilderen

dinsdagmiddag

Tekenen en Schilderen   

dinsdagavond

toelichting per cursus:

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, MAANDAGAVOND 19.30 - 22.00 uur
8 lessen: € 195, elke week; 9 januari - 13 maart 2023

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, DINSDAGMORGEN 10.00 - 12.30 uur
8 lessen: € 195, elke week; 10 januari - 14 maart 2023

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, DINSDAGMIDDAG 14.00 - 16.30 uur
8 lessen: € 195, elke week; 10 januari - 14 maart 2023

♦ Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, DINSDAGAVOND 19.30 - 22.00 uur
8 lessen: € 195  elke week, 10 januari - 14 maart 2023


OMSCHRIJVING  EN INHOUD VAN DEZE CURSUSSEN:
Deze cursussen zijn voor deelnemers met (enige) teken- en schilderervaring. Er wordt gewerkt met diverse materialen: houtskool, grafiet, krijt, olieverf, acryl, aquarelverf. We werken zowel naar de waarneming als naar ideeën, fantasie of verbeelding: abstract en figuratief. De begeleiding in deze cursus is na informatie in de groep vooral individueel. Elke les start gemeenschappelijk met een lessuggestie, theorie, diashow of demonstratie n.a.v. thema’s, stijlen, technieken en materialen. Meestal werk je een paar lessen aan een zelfde thema. Je kunt ook eigen thema's en technieken kiezen.
We zullen ons ook laten inspireren door de schilderkunst en kunstgeschiedenis via diashows van diverse stijlen, technieken en thema's. In de cursus werk je serieus én speels aan eigen ideeën en persoonlijke beeldtaal. Daarnnaast krijgen kennis van materialen en verschillende beeldelementen als vorm, kleur, lijn, compositie, etc. serieuze aandacht.

N.B. De kosten zijn exclusief materialen, maar alle materialen zijn wel aanwezig in het atelier en kunnen tegen vergoeding gebruikt worden (afhankelijk van gebruik, gemiddeld € 2,50 per les). Bij inschrijving ontvang je een materialen-lijst waarop benodigdheden vermeld staan, voor wie eigen materialen meeneemt.


 Zomer-workshops  Augustus 2021
Let op, dit waren de workshops van de vorige zomer. Vanwege een grote schilderopdracht en voorbereidingen van exposities zal ik deze zomer 2022 geen zomerworkshops verzorgen.

De cursussen vinden plaats in "De Kunstbarak", bij Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Heuvellaan 33 in Hilversum (bij het MCO gebouw)

♦ Linoleumsnede ontwerpen, gutsen, afdrukken

16, 17 aug

♦ Portret tekenen naar foto

18 aug

♦ Landschap, ruimte en dieptewerking, acryl/olieverf

19, 20 aug

♦ Aquarel potlood tekenen en schilderen

21 aug


♦ 
LINOLEUMSNEDE: ONTWERPEN, GUTSEN EN AFDRUKKEN
maandag en dinsdag 16 en 17 augustus  12 - 17 uur 
(ook geschikt voor beginners)    € 125 incl. materialen

 Tijdens deze 2 dagen maak je het hele proces mee van het ontwerpen, gutsen en afdrukken van een linoleumsnede. Ter inspiratie en informatie bekijken we linoleumsneden van verschillende kunstenaars. Er worden suggesties aangereikt voor een thema of onderwerp zoals dieren, (vrije) portretten, (geabstraheerde) bomen, bloemen, etc n.a.v. foto’s. Je kunt ook eigen ideeën, foto’s of schetsen voor een lino meebrengen. Je maakt voorstudies om het onderwerp ‘grafisch’ te vertalen en ontwerpen in vlakken en lijnen en texturen die geschikt zijn om te gutsen. Er ontstaat een eigen ontwerp dat wordt overgebracht op linoleum. Je snijdt / gutst vervolgens je ontwerp in de linoplaat. Tenslotte kun je een oplage drukken op de pers of met de lepel op verschillende soorten papier. Experimenten met verschillende kleuren en drukgangen zijn ook interessant. Twee middagen intensief werken met verrassende resultaten.


 ♦ PORTRET TEKENEN NAAR FOTO
woensdag 18 augustus  12 - 17 uur 
(ook geschikt voor beginners)    € 59  incl. materialen  

We beginnen met enige ‘theorie’ over basisvormen, verhoudingen, plastiek en details van het portret. Een diaserie van getekende portretten maakt verschillende technieken en stijlen inzichtelijk. Daarna ga je aan de slag met potlood/grafiet, houtskool of krijt. We werken naar foto’s die aanwezig zijn in het atelier of die je zelf meeneemt. Je oefent in goed kijken naar vormen, verhoudingen, lijnen, tonen, gelijkenis en expressie. Na een aantal studies werk je een tekening uit. Naast informatie in de groep is de begeleiding vooral individueel. Wie zich inschrijft krijgt nadere informatie en criteria waaraan de foto die je zelf meeneemt moet voldoen.


♦ LANDSCHAP: RUIMTE en DIEPTEWERKING - OLIEVERF en/of ACRYL
donderdag en vrijdag 19 en 20 augustus 10 - 13 en 14 - 17    € 125 incl. materialen

Foto’s van verschillende landschappen zijn uitgangspunt. We onderzoeken hoe dieptewerking en verten op verschillende manieren kunnen worden verkregen in een schilderij. Vorm- en kleur- of atmosferisch perspectief, overlapping, textuurverschillen en mate van detaillering zijn o.a. middelen om dieptewerking in je werk te versterken. Ook de compositie speelt een rol. Aan de hand van een diaserie van foto’s en schilderijen wordt een en ander toegelicht.
Je zet n.a.v. foto’s van landschappen een schilderij op in olieverf of acryl waarin je de verkregen inzichten toepast. Je kunt daarbij in eigen stijl en techniek werken. Als het goed is heeft iedereen aan het eind van de dag een ruimtelijk schilderij met een sterke dieptewerking. Vooral interessant voor mensen die graag landschappen schilderen.


♦ AQUARELPOTLOOD: TEKENEN EN SCHILDEREN
zaterdag 21 augustus  12 - 17 uur  
(ook geschikt voor beginners)    € 59 incl. materialen

Het aquarelpotlood is een mooi middel om wat kleiner en fijner te werken. Je kunt er zowel (gedetailleerd) tekenenachtig mee werken als schilderen. Je doet eerst een aantal technische oefeningen om te experimenteren en daarna werken we met thema’s als bloemen, fruit en insecten.

 

 INSCHRIJVEN

Stuur een email naar markvanpraagh@gmail.com
onder vermelding van naam, telefoonnummer en emailadres en voor welke cursus of workshop u zich aanmeldt.
Na ontvangst van uw email nemen wij contact met u op.
U kunt zich ook telefonisch aanmelden: 06 48758174 


U kunt altijd bellen voor een afspraak of meer informatie