Cursussen (wekelijks)
TEKENEN en SCHILDEREN

sept. 2018 - april 2019
De cursussen vinden plaats in "De Kunstbarak", bij Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Heuvellaan 33 in Hilversum (bij het MCO gebouw)

 Tekenen en Schilderen

Maandagmiddag (ook voor beginners)

Tekenen en Schilderen

maandagavond

Tekenen en Schilderen

dinsdagmorgen

Inloop Atelier
  Vrij werken met begeleiding

dinsdagmiddag

Inloop Atelier
  Vrij werken met begeleiding

dinsdagavond om de week

Art Avanced Class

dinsdagavond om de week

toelichting per cursus:

Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, MAANDAGMIDDAG 14.00 - 16.30 uur
(ook geschikt voor beginners)
12 lessen: € 285,- elke week; 14 jan. - 15 april 2019

Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, MAANDAGAVOND 19.30 - 22.00 uur
12 lessen: € 285,- elke week; 14 jan - 15 april 2019

Cursus TEKENEN + SCHILDEREN, DINSDAGMORGEN 9.30 - 12.00 uur
12 lessen: € 285,- elke week; 15 jan - 16 april 2019

In deze cursussen kan men naar keuze tekenen of schilderen. Er wordt gewerkt met diverse materialen: houtskool, grafiet, krijt, olieverf, acryl, aquarelverf. We werken zowel naar de waarneming als naar ideeën, fantasie of verbeelding: abstract en figuratief. De begeleiding in deze cursus is na informatie in de groep vooral individueel. Elke les start gemeenschappelijk met een lessuggestie, theorie, diashow of demonstratie n.a.v. thema’s, stijlen, technieken en materialen. Meestal werken we een paar lessen aan een zelfde thema. Men kan ook eigen plannen maken.

We zullen ons ook laten inspireren door de schilderkunst en kunstgeschiedenis. In de cursus werken we serieus én speels aan eigen ideeën en een persoonlijke beeldtaal, maar ook degelijke kennis van materialen en de mogelijkheden van verschillende beeldelementen als kleur, lijn, compositie, etc. zijn belangrijk.

N.B. De kosten zijn exclusief materialen, maar alle materialen zijn wel aanwezig in het atelier en kunnen tegen vergoeding gebruikt worden (afhankelijk van gebruik, gemiddeld € 2,50 per les). Bij inschrijving ontvang je een materialen-lijst waarop benodigdheden vermeld staan, voor wie eigen materialen meeneemt.


ART ADVANCED CLASS TEKENEN + SCHILDEREN, Dinsdagavond om de week 19.30 - 22.00 uur

Voor informatie kunt u bellen: 06 48758174


INLOOP ATELIER Dinsdagmiddag tussen 13.30 tot 16.30 uur elke week
10 urenkaart: € 75 of 25 urenkaart: € 185 | elke week. 2018: elke dinsdagmiddag 2019: vanaf 15 januari elke week t/m 16 april

INLOOP ATELIER Dinsdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur om de week
10 urenkaart: € 75 of 25 urenkaart: € 185 | data dinsdagavond om de week:  2019: 22-1; 5-2; 19-2; 5-3; 19-3;  2-4; 16-4

Bedoeld voor mensen die zelfstandig kunnen werken. Men kiest eigen thema's of onderwerpen. Het grote atelier met toebehoren staat tot uw beschikking, Mark van Praagh is aanwezig voor individuele begeleiding en adviezen. U kunt zelfstandig werken op uw zelf gekozen tijden op dinsdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur (elke week) of dinsdagavond (om de week) tussen 19.00 en 22.00 uur . U betaalt per aanwezig uur. 10 uren kaart: € 75,-; 25 urenkaart: € 185

Wie geen cursus volgt of ‘nieuw’ is, heeft eerst een ‘kennismakingsgesprek’ (op afspraak) met Mark van Praagh over de mogelijkheden.


INSCHRIJVEN

Wilt u zich inschrijven? 
Stuur een email naar 
markvanpraagh@gmail.com
onder vermelding van naam, telefoonnummer en emailadres en voor welke cursus of workshop u zich aanmeldt.
Na ontvangst van uw email nemen wij contact met u op.
U kunt zich ook telefonisch aanmelden: 
06 48758174 

U kunt altijd bellen voor een afspraak of meer informatie


 

Zomer Workshops juli 2018(vorige zomer!)
(om een beeld voor komende zomer 2019 welke workshops er mogelijk weer zullen worden verzorgt door Mark)

In april 2019 zal het programma voor de zomerworkshops 2019 bekend worden gemaakt op deze website


Deze workshops vinden plaats in "De Kunstbarak", bij Globe, Centrum voor Kunst en Cultuur, aan de Heuvellaan 33 in Hilversum (bij het MCO gebouw)
Kunstenaar-docent: Mark van Praagh

 

LINOLEUMSNEDE: ONTWERPEN, GUTSEN EN AFDRUKKEN
maandag & dinsdag 23 - 24 juli 2018  12-17 uur 
(ook geschikt voor beginners)    € 100 incl. materialen

In deze 2 dagen maak je het hele proces mee van het ontwerpen, gutsen en afdrukken van een linoleumsnede. Ter inspiratie en informatie bekijken we linoleumsneden van verschillende kunstenaars. Er worden suggesties aangereikt voor een thema of onderwerp n.a.v. foto’s, stilleven, eigen fantasie of verbeelding. Je kunt ook eigen ideeën voor een lino meebrengen. Je leert ‘denken’ en ontwerpen in vlakken en lijnen en maakt een eigen ontwerp. Het ontwerp wordt overgebracht op linoleum. Je snijdt / gutst vervolgens je eigen lino. Tenslotte kun je een oplage drukken op de pers of met de lepel op verschillende soorten papier. Experimenten met verschillende kleuren en drukgangen zijn ook interessant. Twee middagen intensief werken met verrassende resultaten. Deelnemers kunnen ook afdrukken van elkaar uitwisselen.


AQUAREL TECHNIEKEN
woensdag 25 juli 2018   9.30-12 en 13-16 uur       
(ook geschikt voor beginners)    € 59,- incl. materialen

We bekijken dia’s van aquarellen waarbij verschillende technieken zijn toegepast. Je ziet verschillende stijlen. Diverse technieken worden gedemonstreerd door Mark. Fruit, bloemen, eenvoudige stillevens of abstracte thema’s zijn uitgangspunten voor diverse studies. Ook foto’s  kunnen gebruikt worden. Je tekent eerst dun in potlood. Daarna werk je in verschillende aquareltechnieken: nat in nat en gelaagd, glacerend, heel voorzichtig en gedurfd. Wanneer je een goede kwaliteit pigment gebruikt en de aquarel zorgvuldig in lagen opbouwt, met respect voor de techniek, kun je de specifieke transparantie van de aquarel behouden en toch zeer diepe, krachtige en prachtige kleuren verkrijgen. Bij de cursusprijs zijn verf en verschillende soorten goed aquarelpapier inbegrepen.


TEKENEN,  BASISTECHNIEKEN; potlood/grafiet, houtskool of krijt
donderdag 26 juli 2018    9.30-12 en 13-16 uur  
(zeer geschikt voor beginners)     € 59 incl. materialen

In één dag leer je niet tekenen. Maar een aantal degelijke  technieken en basisvaardigheden kunnen wel uitgelegd, gedemonstreerd en geoefend worden. We werken vooral naar de waarneming. Fruit, eenvoudige stillevens, een bloem of een boom.  Je leert bewust kijken naar je onderwerp en daarmee leg je een basis om beter te tekenen. Daarnaast doen we ook nog een paar vrije en abstracte oefeningen. We werken met grafiet (potlood), houtskool, krijt en kneedgum. Het gaat over vorm, verhoudingen, lijn, arceren, toon, plastiek, licht en schaduw en compositie.


BASIS TECHNIEKEN SCHILDEREN. Acryl en/of olieverf: kleine stillevens
vrijdag 27 juli 2018     9.30-12.30 en 13.30-17 uur    
(ook geschikt voor beginners)    € 69 incl. materialen

Kleine stillevens: twee peren op een bordje,  een stel aardewerk kannen of glazen fles. We bekijken dia’s van stillevens die ons leren en inspireren. Je maakt eerst schetsen om vorm en compositie te onderzoeken. Na demonstratie en uitleg over verschillende technieken van schilderen met acrylverf zet je de onderschildering op. Je leert  kijken naar kleuren in licht en schaduw en mengen van fijne kleurnuances. Ook olieverf technieken worden gedemonstreerd. De tweede laag kun je met olieverf schilderen of kiezen door te gaan met acrylverf. Je oefent hoe je de verf gladder, dun of juist vetter kunt neerzetten met verschillende penselen. In één dag een fijn en klein schilderij…


LANDSCHAP: RUIMTE- EN DIEPTEWERKING - OLIEVERF OF ACRYL
maandag 30 juli 2018 9.30-12.30 en 13.30-17 uur € 69 incl. materialen

Foto’s van verschillende landschappen zijn uitgangspunt. We onderzoeken hoe dieptewerking en verten op verschillende manieren kunnen worden verkregen in een schilderij. Vorm- en kleur- of atmosferisch perspectief, overlapping, textuurverschillen en mate van detaillering zijn o.a. middelen om dieptewerking in je werk te versterken. Ook de compositie speelt een rol. Aan de hand van een diaserie van foto’s en schilderijen wordt een en ander toegelicht. Je zet n.a.v. foto’s van landschappen een schilderij op in olieverf of acryl waarin je de verkregen inzichten toepast. Je kunt daarbij in eigen stijl en techniek werken. Als het goed is heeft iedereen aan het eind van de dag een ruimtelijk schilderij met een sterke dieptewerking. Vooral interessant voor mensen die graag landschappen schilderen.


PORTRET TEKENEN  NAAR FOTO; potlood/grafiet, houtskool of krijt
dinsdag 31 juli 2018   9.30-12 en 13-16 uur     
(ook geschikt voor beginners)    € 59  incl. materialen  

We beginnen met enige ‘theorie’ over basisvormen, verhoudingen, plastiek en details van het portret. Een diaserie van getekende portretten maakt verschillende technieken en stijlen inzichtelijk. Daarna aan de slag met potlood/grafiek, houtskool of krijt. We werken naar foto’s die aanwezig zijn in het atelier of die je zelf meeneemt. Je oefent in goed kijken naar vormen, verhoudingen, lijnen, tonen, gelijkenis en expressie. Na een aantal studies werk je een tekening uit. Naast informatie in de groep is de begeleiding vooral individueel. Wie zich inschrijft krijgt nadere informatie en criteria waaraan de foto die je zelf meeneemt moet voldoen.