Abstract, ritme en patronen in aquarel

Ook in deze serie zie je vaak patronen van herhalende vormen: abstracte vormen en tekens, maar ook ladders of stervormen. Door vormen te herhalen en kantelen ontstaan verschillende patronen en ritmes. Mark experimenteert eindeloos met verschillende kleurstellingen die de patronen steeds een ander karakter geven.
Bijzondere aquarel glaceer - techniek: de kleurcontrasten in de lichte en diep donkere kleuren van  deze aquarellen ontstaan doordat er soms tot wel 10 verschillende kleurlagen aquarelverf over elkaar heen worden geschilderd.

Serie Youbee’s:
In deze serie miniatuur aquarellen (15 x 15 cm) gebruikt Mark steeds het zelfde teken dat op een Griekse Y lijkt en hij de “Youbee” noemt. Door de Youbee steeds anders te ordenen, te kantelen ontstaan er verschillende interessante patronen.


Mark: “De serie minitauur-aquarellen 'Youbee' is ontstaan op Kreta in de jaren dat het voortbestaan van de bij werd bedreigd. Maar op Kreta gedijt de bij godzijdank goed. Ik zag tijdens wandelingen dagelijks duizenden bijen zitten en zoemen op de paarse bloeiende en geurende tijm struikjes. Bijen maken patronen, hun honingraten zijn prachtig. Hun lijven hebben streepjes. Youbee's maken dansen om elkaar de weg te wijzen naar honing. Ze leven! Dat inspireerde mij tot het maken van tientallen patronen van Youbee's door ze telkens anders te kantelen en te ordenen.”

Mark_van_Praagh_Diversity_II_aquarel2015_30x30cm.JPG

Diversity II, aquarel, 2016