Landschap, licht en schaduw, ritme en beweging van grassen en bladeren

Mark wil het landschap in het moment zelf, tijdens het schilderen beleven en verbeelden en werkt daarom buiten, in de natuur, “en plein air”. Hij brengt je als toeschouwer via zijn schilderijen ook midden in het landschap, als of je er zelf bij bent. Hij laat zich inspireren door het ritme en de dynamiek van grassen en bladeren in de natuur, maar ook door licht en donker. Bomen werpen schaduwen over een zonnig pad, grassen wuiven in de wind, tintelende kleuren dwarrelen in duizenden vlekjes over het doek. Het zijn contrastrijke, intense kleuren waarin de richting van de losse penseelstreken spannend en dynamisch mee bewegen in het landschap.
Door de levendige textuur van al die penseelstreken en de samengestelde patronen zijn het niet alleen herkenbare landschappen maar eigenlijk ook interessante abstracte schilderijen van texturen.

Mark: “Als ik geconcentreerd in het veld schilder, werkt alles mee: geluiden van vogels, de wind, de geur, de stilte, het licht, de beweging, de ruimte. Dan ervaar je dat de schepping, de natuur, eigenlijk één groot geheel is. Een intense ervaring om uren aaneen buiten te werken”.

 

Mark_van_Praagh_Vers_groen_graspaadje_olieverf_30x40cm_olieverf2023.jpg

Vers groen gras paadje, olieverf 30 x40 cm 2023